onsdag 11 maj 2016

"Global hållbar utveckling"




Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan hejda klimatförändringarna. Vi kan lägga grunden för en värld där alla kan leva, alla kan flytta, men där ingen ska tvingas fly. Den gröna rörelsen växte fram för att lösa de globala utmaningar som försummats under efterkrigstidens framgångsår.
Det är hög tid för handling!


Klimatet har varierat naturligt i alla tider. Men den snabba förändring som nu sker är människans verk. Mätningar visar att sedan 1900-talets början har medeltemperaturen ökat med cirka 0,9 grader. Det är inte bara luften som värms upp, även världshaven blir varmare och världens isar smälter.
Med klimat menas de genomsnittliga väderförhållandena under en längre tid. Det innebär att vi måste följa temperaturens variationer under årtionden för att kunna avgöra hur klimatet förändras. Det räcker inte med att titta på enstaka år. 
FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC utvärderar regelbundet kunskapsläget om klimatets förändring. Under 2013-2014 redovisades klimatpanelens femte samlade utvärdering (AR5). Panelen konstaterar i sin utvärdering bland annat att: 
  • Vart och ett av de tre senaste årtiondena på jordytan har varit varmare än samtliga tidigare årtionden sedan 1850. På norra halvklotet har perioden 1983–2012 sannolikt varit den varmaste 30-årsperioden under åtminstone de senaste 1400 åren.
  • Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har stigit till nivåer utan motsvarighet under åtminstone de senaste 800 000 åren. Koncentrationen av koldioxid har ökat med 40 procent sedan förindustriell tid, i första hand till följd av förbränning av fossila bränslen och i andra hand på grund av förändrad markanvändning.

    Jag erkänner att jag känner mig nedslagen av de dystra fakta som presenteras om hur våra barn ska tvingas kämpa mot klimatrelaterade katastrofer men hoppas på att få lite energi av kongressens arbete med temat "Global hållbar utveckling"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar