söndag 25 maj 2014

En röst i Morsdagspresent!


När min mormor och hennes syster föddes i en liten by i norra Hälsingland så föddes de utan rösträtt.
De växte upp i ett land där kvinnans röst inte var av intresse för demokratin. Vem som skulle få fatta de demokratiska besluten var begränsat till halva Sveriges befolkning, alltså männen. Dessa två systrar har bevittnat två världskrig, industrialismens framfart och avfolkningen av landsbygden. En av dessa två systrar var till och med med när vi gick med i EU.
Det är en hissnande historia om man tänker sig hur vårt samhälle har förändrats från att de föddes 1909 och 1910 och fram till den sista av dem gick bort 2003.
Just idag så sammanfaller valet till Europa Parlamentet med Morsdag och då kan jag inte låta bli att tänka på hur de skulle ha resonerat just idag.
Hur skulle de ha tänkt när de får höra hur många det är som inte orkar bry sig om att nyttja sin rösträtt? När vissa i dagens samhälle säger ”min röst gör ingen skillnad” eller ännu underligare ” jag har inte orkat sätta mig in i vad partierna står för”. Jag tror att hon hade spänt ögonen i dem och sagt deklarerat hur försoffade och bortskämda vi har blivit.
 Det är fem år till nästa EP-val. Min son är idag tio år, när det är dags för nästa EP-val så har han hunnit bli straffmyndig yngling på 15år.
Men att inte välja är ju också ett val, och ett val man blir tvungen att stå för. Nyttjar man inte sin rösträtt så kommer någon annan att utnyttja dessa människors avsaknad av medborgerligt engagemang.
Nazismens renässans är allt mer uppenbar i Europa, så även i Sverige. Min mormor skulle nog ha haft en hel del åsikter även om detta. Men hon finns inte kvar längre.
En otroligt erfaren generation vad det gäller västerländsk samhällsutveckling har gått i graven och har inte längre någon möjlighet att vägleda oss i en tid då vi verkligen behöver det.

Att inte gå och rösta i dagens val skulle ha varit en skymf mot min mormor. Idag hedrade jag henne och hennes medsystrar genom att rösta i EP-valet.
Man kan säga att jag gav henne som föddes utan rösträtt min röst i Morsdagspresent.

 Grattis på Morsdagen Anna och Brita, jag gjorde det jag kunde för att rösta bort Nazisterna ur Europa Parlamentet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar