fredag 22 augusti 2014

Den som förnekar klimatförändringarna idag förnekar morgondagens generationer ett värdigt liv.


När ska det bli politiskt korrekt att se sanningen i vitögat och erkänna att våra systematiska våldtäkter av Moder Jord har gått så långt att hon inte längre orkar vara i balans?
Att göra politik av torka, skogsbränder eller översvämningar har kritiserats när mina partikamrater försöker lyfta sambandet mellan klimathotet och extremväder. Men när är klimatförnekare redo att ta diskussionen? 
Det verkar som att många politiker är mer rädd klimatdiskussioner än klimathotet med tanke på hur de gång på gång duckar för att ta en seriös debatt om hur morgondagens generationer ska få mat på bordet och rent vatten att dricka.

SMHI gick ut med en klass 3 varning över Hallands län igår. Vi ska inte blanda ihop väder och klimat, jag vet, men klimatförändringarna ger upphov till extremväder. Innan ni anklagar mig för att utnyttja människors lidande i en svår situation då de blir tvingade att överge sina hem pga översvämningar så vill jag tillägga att jag var en av dom för 6 år sedan som var på väg att förlora det jag har kärt i den stora skogsbranden i Hälsingland som idag räknas som liten i jämförelse med sommarens brand.
Vi måste börja ta ett politiskt ansvar för dessa förändringar!
Vi kan ställa om, men det är bråttom! När polarisarna krymper så kommer jorden börja att värma havet själv eftersom de svarta klipporna absorberar värmen där den  vita isen tidigare reflekterat densamma. 


 Den som förnekar klimatförändringarna idag förnekar morgondagens generationer ett värdigt liv.

SD vill idag stänga gränserna för asylsökande. Det vill inte vi, men hur tänker de när klimatflyktingarna kommer att komma i strida strömmar för att Europa har torka? Vattenbrist och svält är redan en stridsfråga i flera länder.
SD vill hjälpa människor på plats säger de, skulle vi ha gjort detsamma när Salabranden härjade? Var det fel enligt dem att evakuera de drabbade?
Ska vi inte öppna våra hem för de som mist sina i Halland?


Vår tre månader gamla dotter fick syrebrist pga att hon andades in röken från skogsbranden vi drabbades av var. Vi var och är än idag hjärtinnerligt tacksamma för den vård och hjälp vi fick i en kaosartad vardag som kändes som att den aldrig skulle ta slut.
Farmors häst klarade sig inte, han var visserligen till åren kommen, men astman som han ådrog sig vid branden blev så illa att vi var tvungen att låta honom gå till vila. 

Denna brand som efter Salabranden anses vara liten må vara ett bleknat minne hos många men för oss har det lämnat spår i våra hjärtan för evigt. 
Även om vissa inte känner sig bekväm i klimatdiskussionen så r vi tvungen att ta den, NU!

5 kommentarer:

 1. Hej Andrea, jag skulle vilja veta vad Miljöpartiet tycker om barnomsorgspeng och om strålningen som våra små utsätts för på dagis och skolor.

  MVH
  Maria Nilsson
  Hudiksvall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Barnomsorgspengen har vi faktiskt inte diskuterat lokalt tidigare men jag letade upp hur man svarat i riksdagen på en proposition från regeringen. Klistra in denna länk i din webbläsare för att se motionen:

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/med-anledning-av-prop-200809_GW02Ub21/?text=true

   Strålning har vi haft uppe för diskussion vad det gäller högstadieskolorna när det skulle kommunen skulle köpa in elevdatorer. Vi ville där att man skulle använda sig av trådbundet nät istället för trådlöst. Sedan utsätter ju barnen/ ungdomarna varandra för strålning genom att det är många som har smartphones med sig på fickan. Vi har inte några skolor med telefonförbud vad jag vet. Vissa skolor har infört "Nalledagis" under lektionstid men det är ju inte riktigt samma sak.
   Vi har alltid förordat en försiktighetsprincip och har även försökt införa strålningsfria zoner i kommunen i översiktsplaneringen. Det sistnämnda fick vi inte igenom.
   Din fråga rör även förskolan vilket jag som småbarnsförälder uppskattar. Jag har själv reagerat över att man använder surfplattor och dylikt som pedagogiska verktyg redan på förskolan. Strålning eller ej så känner jag som mamma en frustration över att barnens skärmtid redan börjat ticka innan barnen kommit hem för dagen. Jag ska ta med din fråga om strålning på förskolor till vår ledamot i Lärande och Kulturnämnden Ulla Persson.
   Tack för att du tar upp denna fråga, vi borde ha haft det på vår agenda tidigare men vi tar det med oss nu.

   Radera
  2. Tack för ditt svar!
   Ja, jag trodde det var ett skämt när jag hörde att dom hade surfplattor på förskolan. Trodde ju först att det var barnen som använde dom så det blev en ny chock när jag fick höra att det var fröknarna som använde dom för dokumentation. Gaha,,,,,,,hallå!!!!! Det är ju bara för mycket. Snacka om att marknadsföringen av surfplattornas olika användningsområde har gått hem!!!! När det gäller teknik verkar det aldrig fattas pengar.
   Angående barnomsorg....läs gärna boken Trygga Barn Trygga föräldrar. Där kan man läsa vad som händer med barnen om man inte är lyhörda på dom. Om barnet gråter och gråter och du går därifrån, blir barnet nollställt. Alltså stänger av sina känslor. Därför slutar dom grina efter ett tag när föräldrarna lämnat dom på dagis.(Gäller såklart inte alla barn, min ena dotter älskade dagis...men då gick hon bara 15 timmar fram till hon var 2.5 år). Detta tillstånd är ju jätte sorgligt och något som barnen kan fastna i...att var avstängd, avtrubbad. Vilket, vad jag tror, orsakar att många barn mår dåligt idag. Vart finns tryggheten, kärleken? Låt barnen få möjlighet att få vara med sina nära och kära så länge som möjligt. Det skapar en grundtrygghet som följer hela livet. Som Astrid sa "Ge barnen kärlek, kärlek och ännu mer kärlek, så kommer vettet av sig själv. Trygga barn går det oftast bra för i skola, i relationer med vuxna osv.

   Lycka till!
   MVH
   Maria

   Radera
  3. Den boken ska jag önska mig i julklapp!
   Det finns många fina uppdrag inom politiken, men det finaste av allt är att få bli mamma. Något som inte är alla förunnat och något man måste få ta till vara på om man fått chansen till föräldraskap.

   Radera
 2. =D Tyvärr går den ej att köpa....finns bara på biblioteket.
  /Maria

  SvaraRadera