söndag 12 oktober 2014

En dörr stängdes, en annan öppnades...Pressmeddelande

Förhandlingarna mellan Miljöpartiet de gröna i Hudiksvall och Socialdemokraterna har brutit samman.
Socialdemokraterna förklarade att de ville bilda regering med Vänsterpartiet och bjöd in Miljöpartiet för att se hur vi skulle kunna samarbeta för att få en stabil majoritet.
Miljöpartiet träffade Socialdemokraterna för sonderande samtal vid ett par tillfällen, för att se hur vi tillsammans skulle kunna bilda regering, då våra tre partier alla hade fått ett starkare stöd av väljarna vid höstens val.
Miljöpartiets ambition var att få sätta en grön och feministisk prägel på en gemensam budget med S och V. Detta ville vi göra genom en riktad lönesatsning på kvinnodominerade yrken såsom undersköterskor, socialsekreterare och lärare. Detta var dock en politisk prioritering som inte stöddes av Socialdemokraterna.
Fler satsningar som vi gärna gjort under kommande mandatperiod var bl.a. en cykelväg mellan Näsviken, Forsa och Hudiksvall. En annan att driva på upphandlingen för inköp av lokalproducerad mat till våra skolor och äldreboenden och fullfölja den påbörjade investeringen i tillagningskök på våra förskolor, skolor och äldreboenden.
 Vi ville att ett "hållbarhetsraster" äntligen skulle implementeras för att vi skulle kunna hållbarhetsgranska samtliga politiska beslut, vilket är en förutsättning för att fortsätta att kunna kallas oss en Eko-kommun.
 Dessa satsningar och flera hann vi inte ens ta till förhandlingsbordet innan Socialdemokraterna stängde dörren för vidare samtal. Av en orsak som vi i dagsläget inte känner till blev den korthuggna motiveringen: ”Vi ser ingen vits med att fortsätta förhandlingarna”. Detta innan ens Vänsterpartiet erbjudits tillträde till våra samtal.
Det är beklagligt att de av våra väljare som önskat en rödgrön regering inte får uppleva detta.

Miljöpartiet vill dock, detta till trots, tacka våra väljare, som styrkt oss i valet, då vi var det enda partiet av nuvarande majoritetspartier som faktiskt gick framåt i valet.
 Men även om nu i opposition, kommer vi att med lyhördhet, respekt och engagemang fortsätta att förvalta väljarnas förtroende.

2 kommentarer:

 1. Tack för att du tydligt beskriver vilka prioriteringar ni fört fram. Synd att det inte blev majoritet men nu får ni chans att bygga starkare förtroende från väljarna. Lycka till i ert fortsatta arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en så fin kommentar Gunvor!
   Det har varit tufft att sitta i förhandlingar om sina hjärtefrågor men tyngst känns nog ändå att kvinnodominerade låglöneyrken inte får sin planerade grundlöneökning. Att kommunens miljöfrågor inte längre vilar i miljöpartiets händer.
   Det blir ovant att sitta i opposition men vi får göra det bästa av situationen!
   Lycka till ni med, hoppas vi ses i Karlstad i november!

   Radera