tisdag 11 november 2014

En kupp med demokratin som vapen

Kommunfullmäktige har aldrig varit något politiskt forum som jag har haft högt på min önskelista mycket för att form och struktur har hittills haft större utrymme än ideologiska diskussioner. För den som följt ärendegången fram till fullmäktige så blir KF sällan någon instans där ärendet riktning, det utreds ytterligare på sin höjd.
Men mitt första KF som ordinarie ledamot är ett KF som går till historien. Det var inte alls en kväll där lagt kort ligger, eller där åhörarna riskerade att somna under pläderingarna. En kupp i demokratins namn spelades upp som en dokusåpa där samtliga deltagare bar kavaj.
Eftersom S+V ska styra vår kommun i minoritet kommande mandatperiod så finns det inga beslut som tas i KF som minoritetsstyret kan vara säkra på att få igenom. Centern som lovordats som en bra samarbetspartner till S bara C kunde släppa sin rädsla för Vänstern var de som regisserade KF-såpan. De ville helt enkelt inte att S skulle få ta plats som ordförande i vare sig fullmäktige eller kommunstyrelsen. Skulle partierna i oppositionen samtliga ha röstat på förslagen från Centern så skulle vi idag ha haft en Moderat ordf i KF och en Centerpartist som ordf i Kommunstyrelsen. MP hade fått höra deras ”drag” 10 minuter innan samanträdet öppnades men bestämde sig på en gång för att lägga ner våra röster för att inte stödja förslaget. Var det ett dåligt förslag? Nej, det har inte med saken att göra. Det som gjorde förslaget osmakligt i vårt tycke var att väljarna trots allt gett både M och C färre mandat och att den nya ledningen skulle kuppas fram med välsignelse av SD.

Enligt HT´s artikel så hade ingen frågat SD och att de därför la ner sina röster, jag är av en annan uppfattning. Nio blanka röster (SD är 5 MP är 4)  gav S+V  möjlighet att behålla sina ordförandeposter. En ny politisk morgon gryr och det är dags att alla partier gnuggar sömnkusarna ur sina ögon och tar tag i det nya politiska landskapet innan budgeten seglar upp som ett skepp lätt kan kantra vid kraftig slagvind från extremhögern.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar